BOKS KOMBİNASYONLARI HAKKINDA 9 TEMEL BİLGİ

BAYANLAR İçin Özel BOKS Dersi
6 Aralık 2016
COVİD-19 SALGINI SEBEBİ İLE ARA VERDİĞİMİZ ANTRENMANLARA BAŞLAMA TARİHİ
14 Mayıs 2020

BOKS KOMBİNASYONLARI HAKKINDA 9 TEMEL BİLGİ

Boks kombinasyonlarının isabetli olmasını sağlayabilecek 9 ipucu

1.Tüm yumruklarının isabetli olmasını bekleme.

Kum torbasına vurmuyorsan eğer, gerçekçi olarak her bir yumruğunun isabetli olması beklenemez. Basit bir iki yumruk kombinasyonu yapıyorsan ikinci yumruğun isabetli olmasını bekle; dörtlü kombinasyonda da son iki yumruğun isabetli olmasını bekle.
Senden daha hızlı el ve ayak hareketlerine sahip, iyi bir savunma özelliğine sahip bir rakiple karşılaştığında boks bir sayı oyuna döner. Hedefi bulman zor olur, ancak sadece bir veya iki vuruşluk kombinasyonlar denersen zorluk daha da artar.
Her vuruşunun hedefi bulmasını beklemek ayrıca hayalkırıklığı ve sinirlenmeye neden olur. Hedefi ıskalayacağını bilerek, belki birçok kere, girilen bir müsabakada rakibe uygun strateji geliştirmen daha kolay olur.

2.Rakip kendini korurken vur.

Hareketli hedefi vurmak daha zordur, ancak bazı rakipler kısa süreli dinlenmek, nefes almak için yüksek gardla korunma uygular, özellikle de baskıyı arttırdığın zamanlarda. Hatta bu onların tarzı da olabilir (mesela Arthur Abraham, Joshua Clottey, ve Winky Wright gibi sporcular).
Bu ara bir kombine yapman için harika bir zamandır, böylece rakibin atak yapmasına ve puanları toplamasına da fırsat vermemiş olursun. Ancak yine de Curtis Stevens gibi böyle anlarda karşı saldırıya geçen rakipler karşısında dikkatli olmakta yarar var.

3.Rakibi köşeye veya iplere sıkıştır.

Boksörlerin çoğuna ringin ortasını tutmaları tavsiyesinde bulunulur, tabii Floyd Mayweather Jr. veya James Toney gibi iplere dayanarak daha iyi müsabaka çıkaranları hariç tutarsak.
Kaçış için daha az yer olması yumruklarını daha sık savurman için fırsat sunar. Rakip hızlı bir kaçış yapmaya çalışırsa kaçmaya çalıştıkları yöne doğru vücutlarına sağlam bir yumruk vur, hemen ardından da kafaya düz bir vuruş.

4.Her yumruktan sonraki hamleyi bilin.

Garip boks kombinasyonları çift taraflı bıçak gibidir; bir yandan rakiplerin tahmin etmesini zorlaştırır, ama öte yandan da daha yavaş olmalarından rakibin karşı vuruş yapması açısından size savunmasız bırakır.
Basit bir küçük direk vuruşu, düz vuruş ve kanca kombinasyonuna karşı çift kanca sonrası gelen kafa üzeri vuruşu ele alalım; hangi kombinasyon daha kolay ve etkin olur? İpucu verilecekse, ikincisinin olmadığını söyleyebilirim.Söylemek istenen şey, kombinasyonlarını basit tut ki her vuruş akışkan bir şekilde bir önceki takip edebilsin.

5.Vuruşlarının sayısına bir limit koy.

Birinci madde de savunma yönü güçlü bir rakibe karşı yumrukları indirimenin bir sayı oyunu olduğunu söylemiştim. Ancak bununla 5, 6, 7+ vuruşluk kombinasyonlar savurmayı kastetmiyorum (tabii bunu sürekli olarak yapabilecek bir dayanma gücün ve karşı ataklara direnebilecek bir çenen varsa bu da işe yarar).
En etkili yöntem 2,3, ve 4 yumruklu kombinasyonlara konsantre olman, yani nicelik yerine nitelik.
Her yumruğun bir anlamı olmalı. Mesela ilk yumruk şaşırtmaca, ikinci rakibin gardını düşürme ve üçüncü de floş ve umulur ki knockout olsun.

6.Vücuda git.

Küçük kafalı ve hızlı ayaklı bir rakip karşısında ne yapmalı? Yanıt, vücudunu o kadar hırpala ki bu sinir edici herif yavaşlasın.
Kafayı hedefleme seni ancak bir yere kadar götürür, iyi bir boksör olmanın işaretlerinden biri de vücut vuruşlarını yumruk seçimlerine koymasıdır. Vuruş alanı büyüdüğü için hem daha kolaydırlar hem de tahmin edilmeleri daha güçtür, tabii iyi noktalara gelince de çok fena acıtırlar.
En iyi vücut vuruşları arka aparkat veya bedenin ortasına kanca vuruşudur. Hatta bu ikisi iyi bir kombinasyon da olur.

7.Gücünü kontrol et

Her güçlü yumruk salladığında kendini daha fazla korumasız hale getirirsin. Denge ve savunmayı güçlü bir vuruş şansı için feda etmiş olursun. Sonucunda kendini savunmak için ellerini geri çekmekte ve yeni bir vuruşa yeltenmekte yavaşlamış olursun.
Kombinasyon içerisinde güç gittikçe artan bir düzende olmalı, yani ilk yumruk en hafifi son yumruk da en ağırı olmalı.
Bu metot hız, güç ve zamanlamada doğal bir ilerleme sağlar, öbür türlü her yumruğu tüm güçte savurursan bunu başaramazsın.

8.Mesafeyi kontrol et

Mesafe yönetimi yumruklarının hedefi bulup bulmayacağı ve bulursa da ne kadar güçlü bulacağı açısından hayati bir öneme sahiptir. Temel olarak yumruk seviyesine gelmek için araya kapatman gerekir, ve sonrasında da hangi mesafede hangi yumrukların daha etkili olacığını hesaplaman gerekir.
Kulağa kolay gelir, bazı rakiplere karşı da kolaydır zaten, ama sürekli hareket eden ve erişimi uzun olup senden de hızlı hareket edenlere karşı baş etmesi bir kabus gibidir.
Bu, yedinci madde de yer alan gücünü kontrol etmek için daha da önemli bir teşviktir. Yakındayken hızlı ve hafif yumruklar savurup hemen ardından da mesafe içine girdiğinde uygun bir kombinasyon yapabilirsin.

9.Her kombinasyona hafif bir vuruşla başla

Kombinasyona hafif bir vuruşla başlamak hem ölçme hem de kandırma için çok iyidir. Her türlü rakipte iyi olsa da özellikle savunma ağırlıklı rakiplerde çok işe yarar.
Söylemesi gereksiz olsa da, aynı şeyi tekrar tekrar yapmak vuruşlarını tahmin edilebilir kılar, ve bu da çok etkili karşı vuruşlara zeval verir. Yani arada kombinasyon değişiklileri yapmakta yarar var.
Bir de akılda tutulması gereken şey, yakın mesafede hafif vuruş denemesi tehlikelidir ve karşı atağı çok kolay kılar. Bu yüzden.

 

Eğer boksu öğrenmek istiyorsanız ve bunu tam olarak öğrenip üstüne bir de geliştirme arzusu içerisindeyiz o zaman bunu mutlaka iyi bir boks antrenörü ile yapmanız büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda birbirinden değişik yöntemlere sahip olan ve kaliteli bir hizmet çatısı altında profesyonel bir şekilde eğitimleri veren antrenörlerimiz ile salonlarımızda gelebilir ve sizlere sunulan en doğru yaklaşım eşliğinde keyifle öğrenme şansını yakalayabilirsiniz.

Boks dünyasında eğitim alırken boks antrenörü büyük bir önem taşımaktadır. Dünyanın birçok farklı ve her konusunda eğitmenler ne kadar önemliyse aynı şekilde boks konusunda da eğitmenlerin önemi boks doğru bir şekilde öğrenmek ve uygulama kadına büyük önem taşımaktadır. Salonlarımız kapsamında bulunan ve bu alanda büyük bir tecrübeye sahip BOKS MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜMÜZ İbrahim ÇALIŞKAN hocamız sizlere boksu baştan sona detaylı bir şekilde öğretecektir.

En farklı ve doğru yöntemler eşliğinde tüm boks antrenörü çeşitlerimiz ile sizlere büyük bir eğlenceye dönüştürdüğümüz boksu en doğru biçimde üretmekteyiz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − ten =